Sunday, June 10, 2012

Exam Is Unfair?

Assalamualaikum.

Rasa dah lama tak tulis cerita sendiri, sekarang musim exam just for 3rd year student and the beginnig week for other years. Dah 4 peiper aku dah berjaya habiskan. Tawakkaltu a'laallah (motivasi untuk aku masa aku sekolah menengah dulu ustaz aku ajar..hehe)Kenapa aku kata exam is unfair? Betullah lecture IC Design aku cakap student yang berusaha gile3 just to get flying color untuk result diorg tbe-tbe demam masa hari penting itu. Sadis je bunyi nya kan. 

Bagi aku aku baru terasa betapa sedihnya setelah berusaha bagai nak @##$% (hanya simbol jek sebab x taw nak descibe macam mane) semalam i'm sitting for Enginnering Managment, seyesli aku 50% je boleh jawab. Sadis untuk kali ke dua. Apa yang aku tengok member sebelah table aku kaw-kaw meniru.DEM. Tak perlulah aku bagi tahu apakah nama dan bangsa nya tetapi aku sangat la sedih kerana soalan dia amat la simple dimple , but i can't. 

1 hour before exam, masa tu aku dalam bas terkipas-kipas sebab bas aircond rosak.Sabar jela.Ada member aku cakap, exam sebelah pagi tadi Engineering Management and Safety budak-budak dapat tips and ingat sitting for exam leh tiru la, Tup..tup strict gile sampai slip exam and calculator checked by the 'pengawas' yang jaga.Keluar exam.Muka ketat.Itu la situasi musim exam. Macam-macam gaya yang digunakan untuk get the flying colour.Kawan-kawan aku dengar terus keluar kan calculator takot ade tulisan apa-apa. Aku tengok kalkulator kawan aku tu seyesli bersih gile macam baru keluar dari kotak dan masih berbau kedai.Ayat yang depan je betul.Hehe.

Aku tanya la.

aku                              :BERSIHNYA.(ayat pertanyaan tapi macam tak tanya)  ^^,
ALI (bukan nama sebenar) :memang ada tipu orang tapi tak akan tipu diri sendiri.

dem.Siyesli buat aku terdiam. 


1 hour masa exam. Jawab je macam x confident.Sadis kali ketiga. Aku bab business kira interest, kira nominal rate ke siyeli sangat la noob. Kalau bagi kira berapakah jumlah arus yang mengalir didalam litar sekian sekian boleh lagi la nak goreng.Selalu kalau aku exam bila habis jawab soalan aku akan right no. soalan menandakan aku jawab dengan jaya dan confidentnya tapi peiper yang nie sangat la x confident nak right. Sedih. Dah la table untuk kira segala jenis interest patutnya provided at the behind of the peiper tapi tak provide lak, lagi la potensi untuk meniru itu sangat la 101%. Biarla yang berlalu kita jadikan pengajaran. Insyallah ada rezki, Allah tolong kita just believe HIM.Kita kan dah berusaha.

p/s:berusaha untuk last paper! then balik kg sg besar ^^,
 

 

2 juta sudi membaca:

ROSNAJIHAH said...

salam..thanks awak sebab sudi follow blog sy..tapi atas sebab yang tak dapat di elakkan, sy terpaksa menukar link blog saya..
mohon maaf atas kesulitan..

http://www.rosnajihahahmad.blogspot.com.

keep in touch sahabat blogger..

Aziz Syaidahtul said...

that exactly how i feel..no one would believe i can't answered

Post a Comment

 

Blog Template by YummyLolly.com